неділя, 7 січня 2024 р.

 


Компас

  Найнадійніший спосіб визначення сторін горизонту — за компасом. Компас — прилад, який вказує напрям магнітного меридіана. Його дія ґрунтується на магнітному полі Землі, яке впливає на стрілку компаса. Кінець стрілки компаса, що показує на північ, називається північним. Він вказує напрям на північний магнітний полюс. Протилежна стрілка компаса (південна) спрямовується на південний магнітний полюс. Вважається, що справжньою батьківщиною компаса вважається Китай, і самому першому компасом вже набагато більше, ніж дві тисячі років. Як же китайці сконструювали перший компас, і на що він був схожий?

Китайський компас був схожий на ложку, яка крутилася на блюдці. Насправді, низ «ложки» був настільки відполірований, що її «живець» навіть не торкався поверхні «блюдця». «Блюдце» являло собою пластину з міді або дерева, сильно відполірованого, на який наносилися позначки у вигляді сторін світу або сузір'їв. Завдяки полірованому низу «ложки» і гладкості мідної пластини, «ложка могла спокійно обертатися майже у всіх напрямках, але не зміщувалася зі свого місця, ні на сантиметр. Китайські сторони світу були знаками зодіаку, які наносилися методом фарбування, або вдавлення в поверхню. Подарункові імператорські варіанти оздоблювалися бірюзою і смарагдами, а також перлами. «Ложку» сильно розкручували за «живець» і таким чином, вона починала свій рух по круговій. «Держак» служив чимсь начебто компасної стрілки і завжди точно вказував на південний напрямок, як би його не розкручували.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  День Землі 2024 --- дата і традиції Свято щорічно відзначають  22 квітня , і ця дата обрана не просто так. З історії відомо, що 1969 року ...